lunes, 24 de marzo de 2008

Viatje a Bèlgica passant per Amsterdam


Setmana Santa a Bèlgica, doncs si gent, he estat amb la meva dona 4 dies voltant per Bèlgica fent una petita parada a Amsterdam. Hem estat a Brusselas un parell de dies, visitant el Museu del Còmic, o la Bande Dessine com li volguin dir i fent la ruta per la ciutat parant pels magnífics murals que hi han escampats per la ciutat.

El museu està força bé, amb un gran revedor plè de figures d'alguns dels personatges més coneguts del còmic franco-belga i una botiga que treu el singlot, podeu trobar-hi moltíssimes figures, i tots els albums que volgueu, realment molt complerta. La entrada val 7,50 €. La visita comença amb un primer pis tot plè de planes originals de diversos autors, bastant locals la majoria, però amb coses interessants. Després pujes una altra planta i et trobes un recorregut pel món de la historieta. Començant, com no, per Hergé i el seu gran Tintin, passant per Bob deMoor, per E.P. Jacobs, hi ha un bon apartat d'en Franquin, un altre del Peyo i d'uns quants més, i després, hi han uns apartats més genèrics, com per exemple "adults" amb Manara i altres autors de còmic eròtic, "humor", "aventura"... Actualment hi ha una exposició de la revista Spirou amb imatges del rotatiu des de la seva creació fins a la actualitat. Per finalitzar comentar-vos que a la botiga venen un llibret amb un recorregut marcat per la ciutat que si el seguiu anireu trobant uns murals dedicats a diversos autors del món del còmic.

Brusseles en si no val gran cosa, però amb la visita del museu i el recorregut esmentat podeu montar-vos un cap de setmana dedicat al novè art la mar de maco, també podeu anar a veure el Manequen Piss o com s'escrigui, una mini figura d'un nen pixant. El primer dia el vam dedicar al museu i després varem anar a fer una volta pel centre de la ciutat. Es una típica ciutat europea amb cafès antics on prendre alguna de les cerveses locals, n'hi ha un futimé de varietats, en vem provar unes quantes, no totes el primer dia clar, com la Leffe una de les mes típiques amb 9º, la Chimay cervessa fosca quasi negre força bona, La Mort Subite una cervessa feta amb gerds, mores o altres fruits, més curiosa que una altre cosa, la Gueze una altre afruitada, la Stella Artois típica birra de tirador i altres marques que no recordo. Un bon punt pels belgues això de les cerveses.

La gastronomia belga no es per tirar coets, un dels plats típics es l'estofat de bou, però si que tenen alguns platillos que us faran llepar-vos els dits, com el fantastabulós Steak Americain, un steak tartar molt finet i ben preparadet acompanyat per les omni-presents patates fregides, te les serveixen amb els musclos, la lassanya, les pots prendre pel carrer, gairebe fins a la sopa. També fan bones carns acompanyades amb generoses salses, una berlinaise que se t'en va la boca. A més a més, podeu trobar tot tipus de restaurants, italians, francesos, americans, i com no, xauarmes per tot arreu. El carrer dels formatgers es un carrer atestat de libanesos un al costat de l'altre, imaginem que en el passat hi havia formatgeries.

Be, continuem que ja m'anava per la tanjent. El segon dia vem dedicar-lo a seguir la ruta dels murals, amb la inestimable i incalculable ajuda als mapes de la meva dona. A mi, doneu-me un planol amb una linea recta i jo us portaré al cantó contrari. Agafas el mapa, i apa, 30 i escatx murals per veure, alguns millors, alguns pitjors, mes que res per la desconeixença d'alguns autors o personatges escollits. Destacar els de Tintin, Gaston-Tomas-Sergi Lagaffe-Elgafe-Grapes, el de l'Escorpion, Asterix, Yslaire, Lucki Luke... Si feu tot el recorregut us ocuparà tot el dia. Hi ha una estatua del Gaston que actualment l´ estan reformant.

Per la nit vem anar a un concert al Ancient Belgique, vem veure al Dj Shadow amb el Cut-Chemist presentant la seva última nova paranoia. Fant una sessió repassant tots els tipus de música punxant-ho tot amb discos de 45 rpm. Hi ha moments molt bons, però n'hi ha alguns que a nosaltres se´ns van fer una mica pesadets. La sala en si,es bastant normaleta, una mica mes petitat que el Razzmatazz, però vamos, nostabamal.

El tercer dia vem fer una escapadeta a Amsterdam, m'encanta aquesta ciutat, i està a només 2 hores en tren de Brusseles. Arrives a Central Station, baixes Dammstraat, i el tercer o quart a ma dreta entress i et trobes el De Crooc o una cosa així, un petit coffe tot iluminat de color verd amb un gèneru de primera. Una mica car per això, però tenen un Caramello bonissim, i una herba Noseque-Cheese que una mica mes i em finalitza el viatje de cop, buf, quina cosa mes forta. Mitja horeta d'aclimatació, i apa, a fer la ruta cap a Rembrandplein, vem passar pel mercat de les flors, i vem estar vorejant canals, SOTA LA NEU. Doncs si, va estar nevant gairebé tot el dia, molt maco. Vem dinar a un local de sandvitxos força bons, i vem pasar pel Dampkring, estava a tope, però es un coffe molt xulo, amb unes làmpares tot psicodèliques, bon hash millor de preu que l'altre. Vem continuar fent voltetes aquí i allà fins que vem anar a parar al lloc on no heu d'anar mai, un coffeshop anomenat rokeris, no el rokerij, si no rokeris a Nieumarkt, pasen un "apaleado" com a doble-zero que ni a les rambles de Barcelona, i el que ho porta, es un tipejo asquerós amb educació zero-zero. Per treure aquest mal gust de boca i amb 8 € menys a la butxaca vaig enganyar la meva dona per fer una última parada al The Doors, un clàssic, amb la carta amb interruptor on tenen coses molt bones i a bons preus, un libanès d'aquests foscos mes bo que res. A les 6 agafavem el tren i tornavem a Brusseles, pizza al canto i a dormir. L'endemà a Bruixes.

Per anar a Bruixes hi han 2 trens cada hora, 1 hora de recorregut. Es una ciutat molt bufona, que es manté com fa uns quants segles, però està totalment enfocada al turisme. Vem menjar fatal, uns musclos mes sosos que el colló, i ens van fotre un pal de 44€ per res. La ciutat la veus en un parell d'hores, amb grans edificis i canals i molins... Per passar la estona. Va fer molt de fred així que vem tornar d´hora a Brusseles.

Últim dia a Brusseles, volteta pel centre, visita a l'Atomium, un mirador que reprodueix un àtom no se quants cops aumentat, força guapo, no vam pujar, hi havia molta cua, però es un tros de bitxo. Dinaret típic per acabar, la carn que explico a dalt, i apa, cap a l'aeroport a fer la última degustació cervesera i apa, Barcelona here we go.

No hay comentarios: