miércoles, 11 de noviembre de 2009

LECTURES RECENTS

Holaaaa!
Què hi ha algú?
No, no, no hi ha ningú.
Ja ho sabia ja, però de ilusión tambien se vive.

Be donçs, que tornem a intentar-ho, a veure si hi dedico el temps que es mereix això, m'espabilo una mica, i intentantem donar-li continuïtat.

I res millor per tornar que fent una miqueta de "crítica de còmic", o "apreciacions d'un pallús sobre algun espectacle gaudit o alguna lectura realitzada" digueu-li com volgueu.

Ultimament han coincidit al mercat unes quantes cosetes meravelloses, i jo us en comentaré alguna.

Comencem amb "Nightmare Alley" "El Callejón De Las Almas Perdidas", segona obra publicada en aquest pais d'Spain Rodriguez, venerat i veterà autor de culte underground. Jo la veritat es que no en coneixa res d'aquest bon home, l'havia sentit esmentar i tal però no n'havia gaudit mai de les seves obres. Ademés, diuen, que aquesta es una obra "menor" de l'autor, i jo no n'estic gens d'acord.
A mi m'ha semblat una obra Major, no mestre, però si gran, també he de dir que ni havia llegit la novel.la ni havia vist la peli. Em sembla una gran obra perquè es un texte acollonant, una novel.la negra ambientada a la seva primera part en una fira de fenòmens, frikis i embaucadors on s'hi guanya la vida un mag que prospera a la segona cap a mentalista i estafador. El protagonista es precipita del cim fins a baix de tot, acabant sent irreconeixible com el guanyador del principi de la novel.la.
En l'apartat gràfic, Rodriguez es limita en tot el còmic a una composició de 4 vinyetes per plana el que treu originialitat al àlbum, però no deixar de ser una composició encertada degut al gruix del texte que acompanya les imatges. Un estil de dibuix molt underground, amb rostres angulars i traços marcats, femmes fatales estilitzades... A mi el dibuix m'ha semblat molt adient per aquesta història ja que reflexa la sordidessa del texte a la perfecció.
Deures pendents, veure la peli i llegir el llibre.
Deures encara mes pendents, que es publiqui alguna de les obres preterites de l'autor per poder "jutjar" amb mes arguments i poder gaudir de les veritables perles.

Continuem les lectures amb el llibre del Génesis de Robert Crumb. El millor dibuixant del planeta il.lustra paraula per paraula el llibre del gènesis de l'àntic testament. S'ha tornat boig? No ho crec, em sembla que ja ho era. S'ha redimit dels seus pecats? Ell diu que no, que continua sent ateu. Donçs què ha fet aquest home? Donçs ha adaptat al còmic un dels textes mes vells de la història de la humanitat per donar-lo a coneixer al gran públic. I el que fa es apabullar-nos amb uns dibuixos al.lucinants, la de rotrings que te que haver gastat aquest home per dibuixar les 200 planes que ocupen aquesta adaptació. Triant les imatges a il.lustrar amb un encert pasmós. Després de llegir aquest Génesis, sembla que sigui una cosa fàcil adaptar-lo, però crec que hi ha una gran feina darrera, de documentació, de planificació i de plomilla.
Al ser educat en un cole de monges, ja coneixia la majoria de les històries que es troben al gènesis, però mai l'havia llegit de pe a pa. Aquí teniu la oportunitat de llegir d'una manera amena un dels textes on es bassa la fe de milions de persones d'aquest planeta, i deunidó amb el llibret de marres. Crumb ens fa veure el final de una era matriarcal per anar entrant mica en mica fins al patriarcat establert fa mes de 2.000 anys, ens ensenya les llegendes en que es basen les grans esglesies dominants, tant la catòlica com la jueva, hi trobem els origens del racisme, del masclisme, del nou ordre mundial autoritari, Déu es un personatge egoista i una mica cabron al qual si no li fas cas, cataclasca.
En definitiva, Crumb adapta literalment un dels textes amb mes adeptes al mon que segur que crea rebuig per aquesta literalitat. I l'adapta magistralment.
Si sentiu curiositat per llegir la creació, Adam i Eva, l'arca de Noé, Sodoma i Gomorra, Caïm i Abel, la torre de Babel... Aquest es el vostre còmic. Ademés, Crumb, no es pren gaires llicències, però els hi fot unes cares d'empanats als personatges cada cop que es troben amb déu o presencien algun miracle...
Un dels còmics de l'any.

No hay comentarios: