martes, 9 de junio de 2009

KIRBY EL REY DE LOS COMICS


Per no llegir només còmics, cosa que solucionaré a partir de demà amb regularitat ja que a la rehabilitació m'hi enduré un llibre perquè si no es soporifer, he llegit un llibre, que parla de còmics.
I no només parla de còmics, sino que parla del Rei del còmics, o si mes no d'un d'ells. Com podeu haver apreciat pel titol, el llibre es una biografia de Jack Kirby escrita per Mark Evanier, guionista de Groo i de series Marvel, sobretot als 70. Evanier va ser assistent personal de Kirby des dels anys 70 i es va convertir en un amic personal. Així doncs, amb el carinyo d'un amic, Evanier fa un retrat de Kirby repasant tota la seva vida personal i profesional.
Si no sou grans coneixedors de la obra del vell Jack, com el meu cas que l''admiro però no en disposo de gaire material, aquest llibre us servirà de guia per l'univers d'aquest creador de mites, es pare del Capità Amèrica, de la Patrulla X, dels Venadores, d'Iron Man, de Nick Furia, de Kamandi, del 4 mon... I ademés de ser creador o co-creador de tots aquests personatges, es renovador del llenguatge del nostre mità favorit, es el dotador de moviment de les vinyetes estàtiques, es precursor narratiu i endeví teòric de la industria. Alhora es també una persona humil i mal donada per negociar, un esclau de la taula de dibuig però també un enamorat, un addicte als llapissos i un personatge maltractat per la industria durant els seus millors anys. El reconeixement del geni, com en tants casos, va arribar a l'ocàs de la seva carrera, tot i ser respectat pels professionals desde els seus inicis per la seva capacitat inventiva i la seva qualitat gràfica.
El llibre ademés, es un recull de les seves millors creacions i dibuixos. Es un treball d'arqueologia dut a terme per Evanier per complaurens a tots. Hi ha una tria al.lucinant de material, desde originals a pàgines espectaculars, dibuixos per encarrec i dissenys mai utilitzats.
En definitiva, es la porta principal per accedir a un univers que a partir d'ara està obert per tothom.
Com diuen a l'article final del llibre, "necesitabem aquest llibre".

No hay comentarios: