sábado, 6 de junio de 2009

MES LECTURES SALONERAS

Contiunou llegint novetats del Saló, poc mes puc fer jeje.

Començaré amb la recopilació de les històries curtes de "Cristobal Nazareto" d'Alex Fito. En el seu dia publicades al Vibora aquesta recopilació ampliada de la nova vinguda de Jesús a un barri marginal es tan desternillant com cruel. Son histories curtes gairebé sense paraules que amb aquesta nova edició cobren un nou sentit. Li dona un origen, el qual jo no recordo, i un final tràgic, com havia de ser, ja sabeu la història es repeteix. Cristobal Nazareto es un nen que queda orfe i es adoptat per l'esglesia, després de uns anys de formació i abussos s'en va al seminari on descobreix ser la nova encarnació de Crist, ningú no el creu i el fan fora, cau a la beguda i a la indigència però arriba un àngel per recordar-li el seu proposit. A partir d'aquí, amb historietes curtes d'una o mes pàgines anem veient fets cotidans de la seva vida enmig de la misèria, mares ionquis, orfes enganxats al pegamento, pederastes eclesiastics i un llarg etcètera de personatges desquiciats. Tot regat amb un humor negre com el carbó i plasmat amb l'estil de Fito, mig Bruguera mig linea clara. Excel.lent àlbum si senyor! Ademés, ret omenatge a Asterix amb la seva portada inspirada en L'Endeví i amb l'interior de les solapes dibuixades com si fos un àlbum dels nostres gals favorits.

Pensaba que ja m'havia pulit tot el Batman salonero, però m'havia quedat pendent la reedició en format absolut de "La Broma Asesina", la clàssica història de Batman escrita fa 20 anys per Alan Moore i dibuixada pel grandíssim Brian Bolland. El còmic continua sent excel.lent, sobretot per la feina de Bolland i en aquest cas ens arriba recolorejada pel mateix autor i ampliada amb una història curta publicada en la serie Batman Black & White, colorejada per la ocasió. Si no teniu el tebeo es una bona ocasió per fer-vos amb ell, si ja l'heu llegit infinitat de vegades, us podeu donar l'excusa del recolorejat i del tamany absolute.

Un dels grans del Saló i dels últims anys ha estat aquest "All Star Superman". Només n'havia sentit que meravelles, i des d'aquí només puc que dir-ne unes quantes mes. Morrison planteja en aquesta mini-serie publicada en tomàs, dotze històries increibles de Superman. Tot te un regust de clàssic ja que utilitza els personatges i situacions típiques de Superman però alhora es totalment nou i sorprenent. Si coneixeu be Superman segurament apreciareu mes "guiños" que jo, però sabent-ne una mica del Boy Scout favorit d'Amèrica, recorrereu la seva història pasada i present i quedareu bocabadats. Morrison desplega una imaginació amb recursos utilitzats mil vegades que t'els fa sentir com nous i hi han moments realment emotius. La història de la joventut de Clark a la granja familiar es esfereidora i emocional, una de les meves favorites. Ademés, el dibuixos de Frank Quitely amb aquesta espècie de linea clara americana o no se ben be com dir-li son espatarrants. La serie està plagada d'splash pages, però en aquest cas cap es gratuita ja que donen grandiloqüència a les històries i es la intencionalitat dels autors. Si voleu llegir superherois en estat pur que ademés ofereixen alguna cosa mes, aquest es el vostre tebeo. Ultra-recomenable.
Llàstima que hi ha un error garrafal en la inclusió de les portades i la del número 6 es obviada per la repetició d'una altra portada. Aquests editors no son capaços de repasar el que publiquen, ni quan val 20 euros, es el que te viure en un pais bananero com aquest.

I acabo amb "Tamara Drewe" guanyadora del premi absolut del festival d'Angulem en la última edició. La veritat es que la lectura atrapa tot i que el tema no t'acabi d'interessar. La vida en un refugi per a escriptors al mig del no res es veu alterada per l'arribada al poble d'una periodista sexy. Amb aquest contexte es parla de la jet-set escriptora, dels lios de faldilles que es monten, de la vida dels adol.lescents d'aquest avorrit poble, de la nostra protagonista i els seus aires de periodista de la gran ciutat... Ja us dic, no sembla un tema gaire atractiu però un cop obres l'àlbum no el pots deixar fins al final. Possy Simnods dibuixa be i escriu millor i trenca la estructura natural del còmic al barrejar historieta amb prosa i ho fa la mar de be. Molt bo, però no el millor.

De moment em quedo amb "All Star Superman" - "Cristobal Nazareto" "Les Aventures del Jove Verne".

En breu mes.

No hay comentarios: